Profil

Hej

Velkommen til min blog med mine ønsker om en sund og dejlig seniortid. Jeg vil dele mine tanker og oplevelser med dig på min rejse gennem seniortiden. Håber at du synes om bloggen og har lyst til at følge mig.

Læs her hvordan du udnytter al dit madaffald med bokashi metoden

Læs her hvordan du udnytter al dit madaffald med bokashi metoden

En flot og klimavenlig løsning

Annonce Altanliv.dk

Har du tænkt over, hvor meget madaffald, der smides ud hver dag?

Det kan du udnytte nu med bokashi.

Hvad er bokashi?

Bokashi er en komposteringsmetode, hvor der sker en gæring ved hjælp af tilførte mikroorganismer (bokashi brans), som gør komposteringen lugtfri.

Komposteringen foregår i en smart beholder, som du kan have stående både i køkkenet og på altanen, da den hverken lugter eller giver andre gener som bananfluer eller skadedyr.

Gør din investering i miljøet nu og køb et bokashi sæt, som indeholder:

  • 1 x bokashi spand

  • 1 kg bokashi brans (mikroorganismer) - forbrug til ca. 2 måneder

Et klimavenligt valg

Med bokashi tager du et klimavenligt valg ved at bruge dit organiske affald til at lave din egen kompost. Når organiske materialer nedbrydes ved bokashi metoden, udledes der ingen metangas og meget lidt CO2.

Komposten, som du får ud af dit madaffald, er fantastisk til at blande i jorden i dine potter og altankasser og giver med det samme dine planter vokseværk.

Når der dannes kompost med bokashi, dannes der samtidig en væske, som nemt kan tappes fra spanden.

Væsken kan bruges som gødning til dine planter. Væsken er meget næringsrig, så den skal blandes godt op med vand - ca. 1:200.

Væsken er faktisk så stærk, at den ufortyndet kan bruges som miljøvenligt afløbsrens, så husk altid at blande væsken op, inden du bruger den som gødning til dine planter.

Hvad kan komposteres?

Du kan putte næsten alt organisk affald i spanden som for eksempel frugt, grøntsager, brød, æggeskaller, kaffegrums, kød- og fiskerester, ost, yoghurt, blomster og blade og endda køkkenrulle i små mængder.

Der er nogle enkelte ting, som ikke må puttes i bokashi spanden:

  • Juice, eddike, mælk, olie, vand osv.

  • Store knogler, aske og dyreekskrementer

Sådan gør du

Du behøver ikke to spande, men en god ide at have to bokashi spande, så du har en spand, som du kan fylde, mens den anden spand står og gærer.

Alternativt må du smide dit organiske affald ud på anden vis, mens bokashi spanden gærer og laver god kompost.

Det er meget nemt at bruge spanden:

  1. Spred 20 ml. bokashi brans i bunden af spanden inden du tager den i brug.

  2. Put dit affald i spanden - hver gang du har puttet et lag affald i på ca. 5 cm, skal du også tilføje 20 ml bokashi brans.

  3. Brug "presseren" til at presse luft ud, og dæk til sidst Bokashi spanden til med låget.

  4. Fyld spanden helt op - dog maks. til 5 cm fra kanten.

  5. Spanden stilles til side, lukket helt til, i ca 14 dage. Nu sker fermenteringen - det skal helst foregå ved stuetemperatur, da kulde sinker fermenteringsprocessen væsentligt.

  6. 3-5 gange om ugen skal du tappe den væske som fermenteringsprocessen danner. Det gør du nemt ved at åbne hanen og vippe spanden 45 grader. Det er denne væske du kan bruge som gødning eller som afløbsrens.

  7. Efter 14 dage kan du begynde at bruge din kompost - hvis du ikke skal bruge det hele på en gang, så kan du blot stille spanden hvor du har lyst, da den så ikke længere kræver stuetemperatur. Komposten i din spand kan stå mange måneder, så du kan sagtens gemme det.

Brug komposten

Bland en del kompost og tre dele jord, og du har en næringsrig jord til dine planter. Lad gerne jorden stå i krukker eller altankasser et par uger, inden du planter i dem, så har bokashien afgivet næring til jorden. Sørg for, at komposten er blandet godt med jorden, da planternes rødder ikke tåler direkte kontakt med den stærke kompost..

Hvis du har større krukker, hvor du gerne vil forbedre jorden, kan du grave en lille rille i jordoverfladen og fylde med bokashi.

Udnyt al dit madaffald og lav din egen kompost - helt uden lugtgener

Udnyt al dit madaffald og lav din egen kompost - helt uden lugtgener

Vi har skruet op for sundheden i år og har udskiftet det søde med det sunde søde

Vi har skruet op for sundheden i år og har udskiftet det søde med det sunde søde

Weekend

Weekend