Profil

Hej

Velkommen til min blog med mine ønsker om en sund og dejlig seniortid. Jeg vil dele mine tanker og oplevelser med dig på min rejse gennem seniortiden. Håber at du synes om bloggen og har lyst til at følge mig.

Det kører i olie

Det kører i olie

Køkkenmakeover 1

En længe ønsket makeover af det gamle køkken er nu i gang.

En udskiftning af hele køkkenet er en bekostelig affære, og samtidig har vi nået en alder, hvor vi måske skal overveje en flytning indenfor en årrække. Det er ikke sikkert, at vi kan får pengene hjem for et nyt køkken, den dag huset eventuelt skal sælges. Jeg har lagt mærke til, at alle der flytter i ny bolig helst vil have deres eget nye køkken - sådan var det også, da vi flyttede ind her for 46 år siden - og noget af køkkenet fra dengang er faktisk bibeholdt.

Køkken-alrum eller arbejdskøkken

I mange år har det været moderne at slå stue og køkken sammen til et køkken-alrum. Det kan vi sådan set også gøre her, men for det første mister vi en god brugbar væg i stuen, hvor vi har en dejlig sofa stående, og for det andet vil jeg helst have mit arbejdskøkken for mig selv og ikke være til skue, når vi har gæster - og jeg arbejder i køkkenet.

Vi gør det selv

Efter grundige overvejelser besluttede vi at lægge designerkøkkendrømmen til side, spare masser af penge og lave en makeover af det gamle køkken.

Det betyder:

  • Nye bordplader

  • Renovering af spisebordspladen

  • Ny ovn

  • Ny kogeplade

  • Ny emhætte

  • Ny vask

  • Ny ekstra indvendig skuffe

  • Installering af diverse køkkenmaskiner i skab

  • Nye stikkontakter

  • Pæne opbevaringskasser øverst på overskabene

  • Maling af vægge, lister og døre

  • og ikke mindst oprydning og sortering i alle skuffer og skabe

Valg af bordplade

Traileren blev spændt efter bilen og afsted til byggemarkedet for at hente en træbordplade i valnød, som jeg havde udset mig - og endda til fornuftig pris. En træbordplade er noget, som vi selv kan skære i - ikke som komposite eller andet materiale, som der skal bruges specialværktøj til.

Valnød kunne desværre ikke leveres, men skaffes indenfor en uges tid, men der var masser af egetræsbordplader. Det var ikke lige, hvad jeg havde regnet med, men efter lidt betænkningstid, valgte vi egetræspladerne. Jeg havde nemlig en tanke at give pladen en gang valnøddeolie for at peppe farven op.

Kaos i køkkenet - det skal være skidt, før det bliver godt

Kaos i køkkenet - det skal være skidt, før det bliver godt

Der måles

Der måles

Lang proces

Alle skuffer blev taget ud, og det gamle komfur tog på sin sidste rejse sammen med emhætten. Efter lidt snak frem og tilbage blev enden på det, at vasken også skulle udskiftes.

Nøj, jeg glæder mig til at tage de nye hvidevarer i brug.

Den ene af de to bordplader, som vi hentede i byggemarkedet viste sig desværre at være “buet”. Det er ikke så smart, når der skal skæres en kogeplade i, så den måtte vi tilbage med og bytte til en anden.

Komfur og vask klar til den sidste rejse til genbrugspladsen

Komfur og vask klar til den sidste rejse til genbrugspladsen

Ting tager tid

Vi havde nogle planlagte arrangementer i weekenden, så det var så som så, hvad vi fik lavet på køkkenet, men vi fik da indkøbt de fleste ting - undtagen vasken og emhætten. Jeg har tidligere haft en rund vask, men vil nu gerne have en firkantet. Det kan jeg sådan set også få, men den skal være mindre end standarden på grund af quookeren, som vi har stående under vasken. Den optager nemlig en del plads.

Det er ikke så let en opgave at finde en vask i den rigtige størrelse. I skrivende stund har vi stadig ikke fundet den rigtige - alternativet er at bruge den gamle runde vask, selv om jeg ikke er glad for det - eller undvære quookeren - og det vil jeg helst ikke.

Køkkenbordsolie

Det var heller ikke så let at finde en køkkebordsolie i farven valnød, som jeg havde udset mig. De første to byggemarkeder havde ikke olien og henviste til en farvehandel. Her kunne jeg få den sorte olie til spisebordspladen, som jeg havde bestemt mig for, men ikke valnød, som jeg havde tænkt mig til de lange plader. Jeg prøvede et køkkenfirma, som heller ikke havde køkkenbordsolie i farven valdnød, men henviste til Bilka - som heller ikke havde olien. Endnu en farvehandler blev besøgt uden held, men med et godt råd:

“Prøv jem & fix”, sagde hun.

Her var gevinst

Enhver malerforretning må misunde hylden hos jem & fix med diverse olier.. Det er da lige her, man kan finde det hele både til gulv, køkkenbord og det hele.

Så kører vi med olien

Det var min opgave at oliere bordpladerne.

Heldigvis var vejret godt, så jeg kunne stå udenfor med arbejdet.

Jeg startede med at slibe den gamle spisebordsplade og derefter oliere med sort olie. Jeg er selv rigtig godt tilfreds med resultatet, som jeg viser i “Køkkenmakeover 2”

Der slibes

Der slibes

Så var det de lange plader, som var helt nyt råt træ, der skulle olieres. De fik først en gang olie på bagsiden - efter sigende er det meget vigtigt, at man olierer på begge sider, for at træet ikke skal slå sig - derefter to gange olie på forsiden. Efterfølgende sleb jeg med meget fint sandpapir og endelig en sidste gang med meget sparsom olie på en klud.

Jeg er super godt tilfreds med resultatet, som er lige som jeg havde ønsket.

Så var de lange pladers tur til at få olie

Så var de lange pladers tur til at få olie

Næsten færdig - farven blev spot on hvad jeg havde forstiller mig

Næsten færdig - farven blev spot on hvad jeg havde forstiller mig

Rom blev ikke bygget på én dag

Nu venter iskæring af kogesektionen og montering af den nye ovn.

Spørgsmålet om vask og emhætte står åbent endnu, men vi har noget i kikkerten, som vi skal se på. Jeg håber, at vi får de to ting på plads de næste par dage.

Indtil da må vi klare os med rugbrødsmadder - og en pølse på grillen er nu heller ikke dårlig.

Dejlig sommermiddag

Dejlig sommermiddag

Ingen sommer uden is

Ingen sommer uden is

Weekend

Weekend