Profil

Hej

Velkommen til min blog med mine ønsker om en sund og dejlig seniortid. Jeg vil dele mine tanker og oplevelser med dig på min rejse gennem seniortiden. Håber at du synes om bloggen og har lyst til at følge mig.

Ryd op efter dig selv

Ryd op efter dig selv

Gør det nemmere for dem der kommer efter

Jeg er kommet til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg virkelig har fundet ud af, hvor mange ting vi har i vores liv - alt for mange ting. Det skal der gøres noget ved, og jeg er derfor begyndt på en oprydningsproces.

Uret går i stå

På et tidspunkt går uret i stå for os alle sammen.

For nogle år siden mistede jeg ret pludseligt min far, som den sidste at mine forældre.

Vi havde desværre ikke nået at have fået snakket om de svære ting i livet, men jeg vidste, at han ville kremeres, og at han selvfølgelig skulle ligge ved siden af min mor på skovkirkegården. Vi valgte de samme salmer som ved min mors bisættelse, og gjorde det ellers, som vi håbede, han gerne ville have det.

Orden giver energi

Lejligheden skulle tømmes - og det var ikke rart - men at min far havde orden i sine ting, gjorde det hele lettere.

Han var på en måde lidt minimalistisk og havde ikke mere, end han havde brug for - og der var orden i skuffer og skabe - nystrøgne skjorter i skabet og ingen vasketøj i kurven. Alle papirer var sat i mapper, og alle regninger var betalt.

Jeg tænker meget over, at han bevidst havde gjort det nemt (nemmere) for dem, som skulle rydde op efter ham. Han havde i det hele taget et afslappet forhold til både livet og døden - i modsætning til mig.

Min far havde orden i tingene

Min far havde orden i tingene

Jeg pakkede først min fars taske ud flere år efter, han var død

Jeg pakkede først min fars taske ud flere år efter, han var død

Min last

Jeg er ved at tage tilløb til min oprydningsproces, som jeg skal have gjort - hellere i dag end i morgen - ikke kun for min egen skyld, men også for mine efterladte.

Jeg har nemlig en last - jeg samler.

Mange af min fars ting står stadig i kælderen, og jeg har svært ved at få tingene videre. Der er selvfølgelig nogle ting, som er nemmere at skille sig af med end andre, men hvad med fx et gammelt håndlavet møbel, som sikkert har kostet en årsløn på et tidspunkt? Er det ikke svært at sende til genbrug, hvor det bliver solgt for en flad halvtredser?

Jeg synes det - så mit dilemma er, om jeg skal udskifte min elskede Montana reol i stuen med det gamle håndlavede møbel i kælderen?

Nej, det skal jeg ikke - så derfor er det tiden, hvor det gamle møbel må videre!

En kasse fra mor og bedstemor

Jeg tænker på at lave en kasse til hvert af mine børn og en til hvert af mine børnebørn - “Mors kasse og “Bedstemors kasse”.

I kasserne vil jeg lægge ting, som jeg føler den enkelte er særlig glad for, sammen med en beskrivelse af, hvor tingene stammer fra. Det kan være noget, der er gået i arv i generationer, og som har en historie, noget som jeg har hørt dem udtrykke følelser for. Det kan også være billeder og breve.

Jeg forestiller mig, at det skal være lidt hyggeligt at pakke kassen ud engang - om forhåbentlig lang tid.

Kedelige flytterkasser skal fyldes med hyggelige minder

Kedelige flytterkasser skal fyldes med hyggelige minder

Få styr på dit indbo

En indbosfortegnelse med fotos af al vores indbo er også på min todo liste.

Det er vigtigt at vide, hvad man har, og hvad tingene er værd her og nu. Det kan også være en fordel ved fx tyveri eller brand, hvor man skal kunne dokumentere sit indbo.

En anden ting er:

“Vigtige ting at få skrevet ned”

  • Er der nogle ting i hjemmet med særlig følsom værdi - eller værdi i det hele taget?

  • Skrive historier ned, som er knyttet til nogle af de ting, som er i hjemmet? Fx den blå vase med vintergækker, som min far købte til sin mor for de første penge, han tjente som mælkedreng, da han var 6 år

  • Har jeg lånt noget ud til nogen - eller har jeg selv lånt noget, som jeg ikke har fået leveret tilbage

  • Password - finde en metode, til at gemme password til bank, sociale medier m.m., så de nærmeste kan få adgang til computer og billeder, lukke sociale konti m.m.

  • Få styr på forsikringer, pensioner og abonnementer

  • Får styr på min sidste vilje

Det er altsammen vigtige ting at have styr på, hvis man pludselig skulle falde bort. Jeg tænker, at listen skal tages frem én gang om året og eventuelt revideres.

Jeg føler selv, at det ikke er en opgave, som jeg har lyst til at tage fat på, men jeg er sikker på, at det er en god ide at få styr på listen - og når først tingene er skrevet ned, går man jo ikke længere og tænker på det i hverdagen.

Sørg for at skrive de vigtige ting ned

Sørg for at skrive de vigtige ting ned

Tag ansvar i stedet for at smide ud

Når oprydningsprocessen er færdig, er der sikkert stadig en masse ting i hjemmet.

Tag stilling til hvad der skal ske med dine ting i stedet for, at arvingerne skal få problemer, når tingene skal fordeles. Skriv navn på tingene og meddel det offentligt, hvad du har tænkt dig - eller du kan også overveje selv at skille dig af med tingene, mens du kan.

Foreløbig er det oprydningsprocessen det handler om, så vi kan få tømt kælderen for arvestykker.

Fredagskage

Fredagskage

En ØV weekend

En ØV weekend