Smæk på smagen - lemon curd og fløde
Med på fastelavnsbolle-bølgen
Alle spiser fastelavnsboller for tiden - også her på matriklen.
Vores fastelavnsboller er hjemmelavede - jeg synes nemlig, at der er noget hyggeligt ved at lave sine egne fastelavnsboller - de kan laves på mange forskellige måder og pyntes fint.
Som jeg skrev for nogle dage siden, er jeg kommet i besiddelse af en masse citroner og har blandt andet lavet lemon curd ud af nogle af dem.
Derfor er ugens fastelavnsboller med lemon curd og en skum af havrefløde i en gammeldags vandbakkelse, som min mor var så skrap til at lave.
Mors vandbakkelser
Vandbakkelserne er uden sukker og kan vist godt gå an som et sødt indslag i vores ellers grønne hverdag.
Jeg skal også lige huske at notere dem i familiens opskrifter.
Mors vandbakkelser er lavet af den klassiske vandbakkelsesdej, som kun kræver få ingredienser:
125 gram smør
150 gram hvedemel
3 dl vand
3 æg
Sådan gør du
Kog vand og smør op i en gryde
Når smørret er smeltet tilsættes melet
Rør sammen til en glat dej uden klumper med et piskeris
Når dejen slipper, sættes den til afkøling
Når dejen er afkølet tilsættes æggene, som røres ind i dejen
Put dejen i en sprøjtepose eller en almindelig frysepose og klip hul i det ene hjørne.
Sprøjt lidt høje klatter ud på en bageplade med bagepapir
Bages ved 200 grader almindelig ovn - og det er vigtigt, at du ikke åbner ovnen undervejs. Bag dem 20-30 minutter alt efter størrelsen, så hold øje med dem. De skal være let gyldne, når de er færdige
Når bagetiden er gået, så start med at tage en enkelt bolle ud - hvis den ikke falder sammen, er de færdigbagte
Når bollerne er afkølede, skæres de over og fyldes med syltetøj, creme og flødeskum - eller lige præcis det fyld, som du synes er bedst.
Mine boller blev som sagt pyntet med frisklavet lemoncurd og en creme af havrefløde, og det var en virkelig lækker kombination.
Bollerne blev pyntetmed flormelis og revet citronskal på toppen.
Velbekomme!
Opskriften på lemon curd har jeg fundet her, men gentager den lige nedenfor.
Ingredienser:
1 dl citronsaft, ca. 3-4 citroner
150 g sukker
3 æg
2 spsk revet citronskal
60 g smør
Sådan gør du:
Bland citron, sukker og æg i en lille gryde.
Varm det op ved middelvarme under omrøring. Det må ikke koge!
Når massen begynder at tykne lidt tilsættes smør og citronskal.
Forsæt med at piske indtil det begynder at tykne - konsistensen skal være som en vaniljecreme.
Hæld curd'en gennem en sigte og i et rengjort, skoldet glas.
Opbevar på køl.
Vandbakkelserne hævede fint op
Lækker lemon curd - perfekt til fastelavnsboller
Lemon curd fyldes i vandbakkelserne
Fastelavnsboller 2025