Profil

Hej

Velkommen til min blog med mine ønsker om en sund og dejlig seniortid. Jeg vil dele mine tanker og oplevelser med dig på min rejse gennem seniortiden. Håber at du synes om bloggen og har lyst til at følge mig.

Yngre med årene - få hemmeligheden til hvordan det kan det lade sig gøre

Yngre med årene - få hemmeligheden til hvordan det kan det lade sig gøre

Få et liv med mindre sygdom og et længere liv med flere gode år. Jeg har været til et inspirerende foredrag om, hvordan vi skal leve, hvis vi vil være stærke gennem hele livet og leve længe uden alvorlig sygdom

Tirsdag aften var vi igen til foredrag, og denne gang handlede det om sundhed.

Titlen var “Yngre med årene”, og vi fik to timer i selskab med professor Bente Klarlund Pedersen, som engageret fortalte om, at det faktisk kan lade sig gøre, at vælge en livsstil, hvor kroppen i biologisk forstand bliver yngre. Vi fik også hendes bud på, hvordan vi skal leve for at gå stærke gennem livet og leve længe uden alvorlig sygdom.

En ting at bemærke er, at alle Bente Klarlund Pedersens udsagn er baseret på videnskabelig forskning.

Livets klippekort

For enden af vores kromosomer sidder telomererne. Når vi er børn, er de lange, og når vi bliver gamle, er de korte. Din livsstil fortæller telomererne, om de skal skrue op eller ned for den hastighed, hvormed cellerne ældes. Vores celler har nemlig et klippekort, og hver gang cellerne deler sig, ryger der et stykke af telomererne. Når telomererne er blevet for korte, dør cellen, og den vil aldrig kunne dele sig mere.

Det er den proces, som vi selv kan påvirke med vores livsstil, så cellerne deler sig langsommere.

Jeg vil gerne leve længe og godt - uden sygdom, og hvis det på nogen måde er muligt, vil jeg også gerne have en krop, der er yngre end min biologiske alder. Jeg vil gerne være en robust og sund person i stedet for skrøbelig, træt og syg.

Desværre er det ikke sådan, at der findes en pille eller en trylledrik, der kan give os ungdom og et langt liv, men vi kan lave vores egen recept på en KRAM-venlig livsstil, som er det nærmeste vi kommer livets eliksir, og som ifølge forskningen giver os i gennemsnit 14 år længere at leve i.

Hvad er KRAM?

KRAM står for KOST, RYGNING, ALKOHOL og MOTION, som betyder, at spise sundt, ingen rygning, drikke vin moderat og motionere 30 minutter hver dag.

For mit eget vedkommende spiser jeg faktisk rimelig sundt (men alt for meget), jeg ryger ikke, drikker vin - lidt mere end moderat (men øver mig i at skære ned) og jeg motionerer knap nok 30 minutter hver dag - det kan gøres bedre.

Der er altså nogle ting, som jeg kan skrue på for at leve op til KRAM-modellen.

Op med pulsen

Bente Klarlund Pedersen siger, at det bedste du kan gøre for at forbedre din sundhed er at droppe tobakken. Nu har jeg aldrig røget, så den kan jeg vinge af.

Det næstbedste du kan gøre er at motionere, og her kan jeg virkelig selv skrue på knapperne. Ifølge forskningen har du nemlig nedsat risiko for omkring 35 sygdomme, hvis du motionerer hver dag. Motion virker som en naturlig lykkepille, da lykkehormonerne serotonin, dopamin og noradrenalin stiger, hver gang du motionerer.

Motion har altså afgørende betydning for din sundhedstilstand.

Har du også lyst til at få mere at vide om, hvordan man bliver yngre med årene, så tjek Bente Klarlund Pedersens kalender for, om hun også kommer forbi din by.

Hvis du vil have alle Bente Klarlund Pedersens forskningsbaserede livsstilsråd, der styrker din fysiske og mentale sundhed, så invester i bogen “Yngre med årene”.

Make it stand out

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

KRAM er vel det nærmeste vi kommer på livets eliksir

Motiverende efterårslæsning

Styrk immunforsvaret med havtorn og nem ingefærdrik

Styrk immunforsvaret med havtorn og nem ingefærdrik

Få opskriften på en af de bedste kager, som jeg har smagt længe

Få opskriften på en af de bedste kager, som jeg har smagt længe