Grønt smørrebrød
Hvem elsker ikke dansk smørrebrød? - men vidste du, at det kan være 100 % plantebaseret?
Annonce:
Ingen andre i verden end danskerne serverer smørrebrød - rugbrød højtbelagt med pålæg og pynt, som er små kunstværker.
Når jeg har haft besøg af min svenske familie, så ved jeg, hvad de skal have at spise - nemlig dansk smørrebrød - det elsker de.
I den senere tid har jeg set flere steder, der er begyndt at servere smørrebrød i en mere moderne udgave med mere grønt, men stadig de klassiske stykker brød med hamburgerryg og italiensk salat, rullepølse med sky eller fiskefileten, som man aldrig går forkert af.
Altså et forsøg på at lave en sundere udgave af smørrebrød, men hvorfor ikke gå all in og spise 100 % plantebaseret?
Grønt smørrebrød
Nu kan du nemlig både spise dansk smørrebrød og samtidig passe på kloden og tænke på dyrene.
Gennem Kirsten Skaarup nye bog “Grønt smørrebrød” er jeg blevet indtroduceet til en spændende smagsoplevelse af fremtidens smørrebrød, og jeg kan på det varmeste anbefale bogen, hvis du har lyst til at leve sundere og gøre lidt mere for kloden og dyrene.
Du finder alle klassikerne i en helt ny og plantebaseret udgave - for eksempel den elskede fiskefilet, som nu er udskiftet med panerede pastinakker - eller leverpostejen, som er erstattet af svampepostej, der ser flot ud med surt og knas på toppen.
Nye kartofler lige om lidt
Et nemt og helt naturligt valg af grønt smørrebrød er kartoffelmadden.
I bogen er vist, hvordan man opbygger en kartoffelmad af kogte, nye kartofler og skiver af blå kartoffel, pyntet med sprøde rodfrugtchips, mayonnaise og drysset med purløg - en sand himmerigsmundfuld og en fryd for øjet.
Bogen indeholder masser af inspiration og opskrifter til at leve grønt - både de enkle versioner og de lidt mere avancerede.
Det enkle
En håndfuld små søde tomater i forskellige farver i selskab med to små avocadoer og lidt cashewcreme og gremolata på toppen bliver lynhurtigt til en sund og flot frokostanretning til fire.
Det lidt mere avancerede
Jeg elsker et godt stjerneskud, og det finder du også som grøn version i Kirsten Skaarups bog.
Her er vi ude i panerede pastinakker, som steges gyldne på en pande, og plantelaks, som er tynde skiver af gulerod, som er marineret med tang, flydende røg og dild - og så må vi endelig ikke glemme den grove remoulade med blomkål, gulerødder, squash, spidskål og bladselleri i en mayo dressing.
Udover alle de spændende opskrifter på fremtidens smørrebrød får du gode opskrifter på brød og tilbehør til smørrebrødet