Weekend boller
Sprøde, lækre boller med masser af smag
Hjemmebagte boller og kaffe i koppen, mens det er koldt og mørkt udenfor - det er hyggeligt.
Jeg eksperimenterer lidt for tiden med min nye ovn, som kan varme noget kraftigere end den gamle.
I går fik jeg bagt nogle virkelig lækre boller, som både er sprøde og bløde med masser af smag.
Samtidig er de i den sunde afdeling med både rugmel, frø og kerner - og det revne æble giver en ekstra saftig krumme.
Dejen er hurtigt rørt sammen - du behøver ikke at få fingrene i den - en gaffel er perfekt til formålet.
Det tager kun få minutter at røre dejen sammen
Lad dejen hæve i køleskabet natten over, hvis du vil have lune boller lørdag morgen.
Hvis du drømmer om hjemmebagte boller fredag eftermiddag, bruger du lidt mere gær og lader dejen hæver på køkkenbordet i en time til halvanden.
Opskriften giver 10-12 boller og kommer her:
5 dl vand
10 g gær (20 g hvis du vil bage med det samme)
2 tsk. sukker
80 g fuldkornsrugmel
400 g hvedemel
2 tsk. salt
60 g havregryn
25 g hørfrø
25 g solsikkekerner
25 g græskarkerner
1 revet æble
Drys af birkes og havregryn
Sådan gør du
Hæld vandet i en skål, smuldr gær i vandet og tilsæt sukker.
Tilsæt alle de andre ingredienser og rør dejen sammen med en gaffel.
Dæk dejen med låg eller film og lad stå lidt på køkkenbordet, inden du sætter den i køleskabet - alternativt lad den blive stående på køkkenbordet i en til halvanden time.
Hæld dejen ud på bordet - lad være med at ælte - dejen skal være lidt flydende - varm ovnen op til 240 grader med en bageplade i.
Skær dejen ud med en dejskraber - dyp den i vand inden hver udskæring - så hænger dejen ikke i.
Kom bollerne på bagepapir på en bageplade og drys med birkes og havregryn.
Når ovnen er 240 grader varm skal du trække bagepapiret med bollerne ind på den varme plade i ovnen. Vær forsigtig - det er varmt.
Sæt hurtigt et ildfast fad med vand i bunden af ovnen til at skabe dampeffekt. Jeg lover dig, at det kan betale sig at gøre det - dine boller bliver knasende sprøde.
Bag bollerne i ca. 12-15 minutter ved varmluft. De må godt blive pænt brune.