En dansk tradition
Gækkebrevet
De første gækkebreve var en slags flirten mellem de unge elskende i gamle dage for at vise deres følelser over for hinanden. Hvis man vandt, kunne man vælge mellem et kys eller et æg.
Familiens gækkebrev
Vores fine, gamle gækkebrev et et godt eksempel på en ung mands kurmageri.
Gækkebrevet er lavet af min mands morfar, og gækkebrevet er ca. fra 1918.
Om den udkårne gættede, “inden stuegang”, er uvist, men det er ganske vist, at de to blev gift med hinanden.
Det er en af de søde historier, som vi har i vores familie. Husk, hvis du også har en sød familiehistorie, at fortælle den videre til børn og børnebørn.
Skikken med gækkebreve har senere udviklet sig til en sød og hyggelig leg mellem venner, mellem lærere og elever, mellem bedsteforældre og børnebørn. Mon ikke vi alle sammen har været i berøring med den gamle hyggelige tradition.
Gækkebrevet eksisterer stadig, men er ikke så meget brugt længere. Bedsteforældre er nok dem, som holder mest fast i skikken her op mod påske med at sende gækkebrev til deres børnebørn eller lave gækkebreve sammen med dem, som de kan sende til deres forældre. Det er også en god anledning til at give børnene et chokoladeæg til påske.
Traditionerne bevares
I år er der heldigvis også landet fine gækkebreve i vores postkasse, og vi har spekuleret og spekuleret over, hvem det mon kan være.
Vi har nu måttet give op med at finde ud af, hvem det er, og det må jo så udløse påskeæg til afsenderne.
Bagsiden af oldefars fine, gamle gækkebrev
Breve i postkassen
Hvem mon kan lave så flot et gækkebrev?
Så kreativt med små tegninger og finurligheder