Nemt til gæster
Coq au vin, citronroulade
Fredagens gæstemenu skal være nem.
Jeg skal nemlig hjælpe en god veninde med at lave en fotobog, som omhandler hendes liv. Bogen er tilegnet hendes børnebørn, som på den måde dykker ned i mormors historie.
Vi skal altså både arbejde og hygge, så maden skal være nem at gå til.
Jeg har valgt denne ret, som lige nu står og simrer i crockpotten, som jeg lige har fundet i kælderen under oprydningen.
Coq au vin - en klassisk fransk simreret med rødvin og kylling.
Opskriften har jeg fundet her, men gentager den lige nedenfor:
Ingredienser
4 hele kyllingelår (med overlår)
5 dl rødvin
4 fed hvidløg, skåret i skiver
3 kviste rosmarin
4 kviste timian
2 laurbærblade
200 g skalotteløg
200 g svampe
250 g bacon, skåret I store tern
2 store gulerødder, skåret i skiver
2 dl vand
1 bouillonterning – kylling
Maizena + lidt vand
Salt og friskkværnet peber
Olie
Tilbehør
Kartoffelmos – klik her fra opskrift
Finthakket persille
Sådan gør du:
Sådan gør du
Mariner kyllingen. Dette step kan undlades hvis ikke tiden er til det – men ved at marinere kyllingen i rødvin, urtebuket og lidt hvidløg får du tilfør en masse dybde til kødet.
Læg kyllingelårene i et fad, bind urter og laurbærblade sammen og læg urtebuketten ved sammen med 2 snittede hvidløg og hæld rødvinen over.
Dæk fadet med fil, og sæt kyllingen på køl i minimum 2 timer – og gerne natten over.
Coq au vin
Pil løgene og halver dem eller skær dem i kvarte.
Skær også svampene i halve eller kvarte hvis de er store – ellers lad dem forblive hele.
Varm en sjat olie i en sauterpande, og brun løgene let af. Læg dem til side.
I samme pande brunes svampene, inden de lægges til side.
Steg til sidst baconen til den er sprød og gylden og læg den til side.
Krydr kyllingelårene med salt og friskkværnet peber på skindsiden, og steg dem til skindet er brunet godt af.
Krydr med salt og friskkværnet peber på undersiden, vend dem og brun dem af i yderligere 3-4 minutter.
Læg lårene til side.
Hæld svampe, løg, bacon, gulerødder og hvidløg på panden, og vend det sammen et par minutter.
Læg kyllingelårene ovenpå grøntsagerne sammen med urtebuketten, og hæld rødvinen over. Lad den koge ind i 5 minutter.
Hæld bouillonen ved, læg låg på, og lad kyllingen simre ved helt svag varme i ca. 40-50 minutter – alt efter størrelsen på lårene.
Fjern lårene fra saucen, og jævn saucen med en smule maizena rørt op med vand. Smag også saucen til med salt og friskkværnet peber.
Inden servering kan du evt. vende en håndfuld hakket persille i saucen.
Læg lårene tilbage i saucen hvis gryden skal på bordet – eller anret på en tallerken med kartoffelmos, kylling og masser af sauce og fyld.
Retten kan laves i forvejen og blot varmes, inden gæsterne kommer.
Kyllingelårene har stået i marinade i 12 timer
Det søde punktum
Desserten var lavet på forhånd - citronroulade, som er en fragilite roulade med lemoncurd. Den smager, så englene synger.
Opskriften har jeg fundet med inspiration her fra
Ingredienser
5 æggehvider
275 g sukker
75 g mandelflager
Fyld
4-5 spsk lemon curd, eller anden syrlig marmelade
3 dl piskefløde
1 tsk vaniljeestrakt
Revet citronskal
Top
Flormelis
Sådan gør du:
Pisk æggehviderne hvide og stive.
Tilsæt 1 spsk sukker ad gangen og pisk godt mellem hver, så sukkeret opløses.
Pisk marengsen godt igennem.
Beklæd en bageplade med bagepapir. Smør marengsen ud i et jævnt lag i en rektangel på 25x35 cm. Drys med mandelflager.
Bag ved 180 grader i 10 minutter og skru herefter ned på 140 grader. Bag videre i ca. 15 minutter til marengsen er gylden og fast.
Tag bunden ud og lad den afkøle lidt. Læg et skærebræt eller en bageplade med bagepapir på toppen, vip bunden rundt på dette, så siden med mandelflagerne ligger nederst. Træk forsigtigt bagepapiret af bunden og lad den afkøle helt.
Fyld
Pisk fløde og vanilje sammen til en tyk skum. Smag til med revet citronskal.
Smør lemon curd i et jævnt lag på den afkølede rouladebund og fordel dernæst flødeskummet ovenpå.
Rul forsigtet rouladen på den lange led ved hjælp af bagepapiret.
Sigt flormelis over rouladen og server straks.
Citronrouladen skulle gerne komme til at se nogenlunde sådan ud