Profil

Hej

Velkommen til min blog med mine ønsker om en sund og dejlig seniortid. Jeg vil dele mine tanker og oplevelser med dig på min rejse gennem seniortiden. Håber at du synes om bloggen og har lyst til at følge mig.

Flagrende sommerfugle i haven

Flagrende sommerfugle i haven

er tegn på at haven det godt

Jeg synes, at blomsterbedene bliver endnu smukkere, når de er fyldt med flagrende sommerfulge, og er der sommerfugle i haven, er det tegn på, at haven har det godt.

Hvis du gerne vil tiltrække mange sommerfugle, skal du sørge for, at de føler sig godt hjemme. Til gengæld kan du nyde synet af de farvestrålende, sværmende væsener, der flyver fra fra blomst til blomst for at samle nektar. Det er et syn, som fascinerer både børn og voksne.

Jeg husker stadig, når jeg som barn løb rundt i haven med et tomt syltetøjsglas for at fange de små væsener. Det var fascinerende at se på den farvestrålende sommerfugl gennem glasset, når det lykkedes at fange en. Det er nu ikke noget, jeg er stolt af.. Sommerfuglene er nemlig en truet art i Danmark, så vi skal passe godt på dem vi har og gerne hjælpe flere til at overleve i vores haver. Det kan vi gøre ved at invitere dem indenfor.

Når en sommerfugl sværmer om en have, har den kun et par ting i tankerne - mad, husly, sol, hvile eller en værtsplante. Det kan du tilbyde den, hvis du planter masser af nektarrige blomster i foråret og hen over sommeren. Det vil de godt kunne lide.

Husk endelig ikke at bruge sprøjtegift eller gødning - det kan sommerfuglene ikke lide.

Sommerfuglenes favoritblomster

Sommerfuglene kan blandt andet godt lide blåklokke, lavendel, lyng, syren, morgenfrue, kæmpeverbena og selvfølgelig sommerfuglebusken med dens sødtduftende blomster - det er alle blomster, som er meget nektarrige - også noget, som bierne vil elske.

Jeg købte i efteråret en sommerfuglevenlig plante, som jeg ikke ved, hvad hedder. Planten så ikke for frisk ud, da jeg købte den, men jeg håber, at den efter en ompotning retter sig i det gode vejr. Selvom den ingen blomster har endnu, dufter bladene stærkt parfumeret, så jeg håber, at sommerfuglene bliver vilde med den, når den blomstrer. Ellers blomstrer syrenen snart, og kæmpeverbenaen fra sidste år har overlevet vinteren. Der skulle være lidt for enhver sommerfugle-smag.

Plant i sol og læ

Sommerfuglene kan godt lide sol, men ikke vind. Plant derfor sommerfugleplanter i læ, for eksempel i krukker på terrassen, hvor du også kan nyde synet af de smukke sommerfugle. En klatrende vedbend eller anden klatreplante er et perfekt sted for sommerfuglen at søge i ly for regn og vind.

Det er en god idé at sætte planterne i grupper – det forstærker nektarduften, og gør det lettere for sommerfuglene at finde de farvestrålende planter.

Lad græsset stå

Somnmerfuglene vil også elske dig for at lade græsset vokse højt om sommeren i en del af haven. Hvis du vil være rigtig sommerfuglevenlig, kan du så vilde blomster i græsset, som en blomstereng du lader stå. Det er de åbne, vilde blomster, som sommerfuglene allerbedst kan lide.

Lad frugterne ligge

Om efteråret er der ikke så mange blomster tilbage, så sommerfuglene finder nu deres energi i nedfaldne frugter, så lad dem endelig ligge på græsplænen. Energien skal sommerfuglene bruge til deres lange rejse til overvintringssteder sydpå .

Den vilde blomstereng tiltrækker sommerfuglende

Den vilde blomstereng tiltrækker sommerfuglende

Lad nedfalden frugt ligge

Lad nedfalden frugt ligge

Min sommerfugleplante uden navn

Min sommerfugleplante uden navn

Har du husket fødderne?

Har du husket fødderne?

På kursus sammen med 100 andre

På kursus sammen med 100 andre