Profil

Hej

Velkommen til min blog med mine ønsker om en sund og dejlig seniortid. Jeg vil dele mine tanker og oplevelser med dig på min rejse gennem seniortiden. Håber at du synes om bloggen og har lyst til at følge mig.

Juleand uden stress

Juleand uden stress

få tid til hyggen og glæden

Ting du gerne må have nået den 23. december:

  • Kogt og pillet de små kartofler

  • Skrællet de hvide kartofler

  • Evt. kogt din egen rødkål

  • Kogt risengrød til risalamande

Stå lidt tidligt op den 24. december og skab overblik over dagen. Drik en god kop kaffe, mens du skruer op for din yndlingsjulemusik.

Tag anden ud af køleskabet og gør den klar med fyld af æbler og svesker. Sy eller luk med kødnåle. Anden skal have godt tre timer ved 150 grader i ovnen. Du kan vælge at stege den fra morgenstunden og lige lune den til aften, eller du kan vente med at sætte anden i ovnen til hen ved ca. kl. 13.30 - 14.00. Jeg vælger det sidste. Så kan anden hygge sig i ovnen, mens jeg går i kirke.

Du kan også forberede sovsen om formiddagen. Jeg plejer at lave en god opbagt sovs med afdryp fra anden og en god fond. Hvis du har god tid, så kog din egen fond af indmad fra anden og evt. vinger sammen med et par løg, et par gulerødder, evt. porre, lidt nelliker og et par laurbærblade. Hvis du har en sjat rødvin, så kom endelig den i. Koges i et par timer og sies.

Hvis du ikke allerede har skrællet de hvide kartofler, så gør det nu. De små kartofler til brunede kartofler, plejer jeg at koge og pille den 23.

Hvis du vælger at koge din egen rødkål, så er det nu, det skal gøres. Jeg synes ikke rigtigt, at jeg har haft succes med hjemmelavet rødkål, så min er købt. I stedet laver jeg en frisk rødkålssalat med valnødder, granatæblekerner og appelsinbåde.

Lav risalamanden så den står klar i køleskabet. Hjemme hos os er det altid en anden, der laver risalamanden, så den kan jeg stryge fra listen.

Husk løbende at pensle anden med smeltet smør og opsamle skyen fra anden til sovsen, som færdiggøres undervejs.

Kog kartoflerne så de er færdige til kl. 18.00. Kog dem gerne i god tid og sæt dem under dynen i sengen. Gammelt husråd 😍

Tag anden ud efter ca. tre timer - så er klokken henad kl. 17.00 og lad den hvile ca. 45 minutter. Så er den klar til at blive parteret og serveret kl. 18.00.

I mens anden hviler er det tid til de brunede kartofler. Jeg synes altid, at det lidt stressende at stå med den varme karamel lige før middagen. Jeg har set en tv-udsendelse, hvor Brdr. Price lavede karamelsaucen om formiddagen og hældte den kolde sauce over kartoflerne på panden og varmede op. Det vil jeg prøve i år.

Velbekomme

Julemiddag
Så er julemiddagen serveret

Så er julemiddagen serveret

Lidt af det sunde skal der til

Lidt af det sunde skal der til

Glem ikke medisterpølsen

Glem ikke medisterpølsen

Vi er altså nogen, der også skal have flæskesteg til jul

Vi er altså nogen, der også skal have flæskesteg til jul

Én pakke til hver

Én pakke til hver

Bind kærlighed i kranse

Bind kærlighed i kranse